Проведення тижня українознавства

«… Не карай нас, Боже, безпам’ятністю,
і не дай забутися святій мові українській,
звичаям і традиціям нашим, а дай сили
і честі з щирою любов’ю і повагою
примножувати споконвічне і благородне,
що створили до нас предки наші…»

«Молитва за Україну»


Саме під таким девізом проходив щорічний тиждень українознавства у школі, адже ми, нащадки славних українців, мусимо відновити все те найкраще, що залишили нам у спадок наші пращури не тільки в пам'яті, але й у повсякденній роботі.

З метою вивчення звичаїв, обрядів рідного краю, традицій та виховання учня як патріота, свідомого державотворця, здатного реалізувати покликання української нації, з 09.10 по 13.10 був проведений тиждень українознавства, якому передувала пошукова робота учнів під керівництвом педагогів. Слід зазначити, що вчителі-філологи впроваджують на кожному уроці мови чи літератури елементи народознавства, не даючи погаснути живому вогню, що золотою ниткою єднає покоління.

Відкриття тижня започаткувала традиційна лінійка,яку підготували учні 8 – Б класу,на якій школярів ознайомили з походженням назви їхньої Батьківщини.

Постійний творчий пошук педагогів у викладанні українознавства знайшов досить вдале відображення на уроках української мови та позакласних заходах.

Червоні кетяги калини
Горять вогнями усіма.
Без калини нема України,
Без народу Вкраїни нема.
Т. Г. Шевченко

Саме з таким епіграфом проходили уроки для учнів 6 –Б класу (вчитель Лакуста Н.О.) та учнів 6 – А класу( вчитель Кушнір А.І.). Діти ознайомилися з творчістю С.Чартецького та Г.Труха та їхньою піснею «Ой, у лузі червона калина похилилася ». На уроці учні довідалися про важливість українських символів,походження народних пісень , а також те, що будь – яка пісня може стати народною, головне для цього – душевне виконання її українським народом.
/Files/images/predmetn_tijn/tijden_ukranoznavstva/001.jpg

Школярі молодшої ланки також дізнавалися нове про мову свою материнську. Учні 2 А класу під керівництвом Білоконь Н.Д., у формі гри, відкрили для себе багато нового, зокрема: милозвучність мови, її красу та незвичність.
/Files/images/predmetn_tijn/tijden_ukranoznavstva/002.jpg

А вихованці Кіслінгер О.Г.(4Б клас) розглянули історію Батьківщини вже більш зріло. Діти дізналися не лише про її історичні основи, а й про культуру та розповсюдження у світі.
/Files/images/predmetn_tijn/tijden_ukranoznavstva/003.jpg

«Світова література знає небагато творів, які б захоплювали нові й нові покоління, здобували все ширшу й гучнішу славу. І саме до таких пам'яток належить безсмертне «Слово про похід Ігорів» — героїчна, сповнена палкої любові до Вітчизни, до свого народу пісня-заклик, що лине із сивих віків Київської Русі й гаряче відлунює в наших серцях», - саме за такою цитатою Леоніда Махновця проходив урок української літератури в 9 А класі(вчитель Кочержат О.В.). На уроці діти зрозуміли , що «Слово...» - дійсно глибоко – патріотичний твір, який закликає всіх до одвічних людських цінностей: любові до народу, Батьківщини, прагнення взаємодопомоги, бажання мирно і вільно жити.
/Files/images/predmetn_tijn/tijden_ukranoznavstva/004.jpg

Учні 8 А класу на уроці українознавства з Сандуляк В.С. розглядали питання «Дружба. Симпатія. Емпатія». Де діти дійшли спільної думки: якою б мовою ти не розмовляв, найгірше в житті – це самотність і не любов до рідної землі…
/Files/images/predmetn_tijn/tijden_ukranoznavstva/005.jpg

Пам’ятку архітектури, Чернівецький Обласний музей архітектури та побуту музей, відвідали учні 5-А класу. Тут вони переглянули виставку народно-прикладного мистецтва, зокрема народні шедеври писанкарства та килимарства. Музей є основною скарбницею пам’яток матеріальної і духовної культури народу.
/Files/images/predmetn_tijn/tijden_ukranoznavstva/006.jpg

Тиждень українознавства закінчився, але не завершилося переймання народної мудрості. Вчителі-філологи продовжуватимуть роботу, вивчаючи кращі зразки традицій нашого народу, щоб пробудити гідність і національну свідомість школярі
/Files/images/predmetn_tijn/tijden_ukranoznavstva/007.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 998

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.